Tips för en härlig träning

Här kommer en lista med tips för att utmana din tålmodighet i samband med träning.
* Spring in i ett bord med tårna, tjugo minuter innan passet börjar.
Se till att ena tån blir rejält svullen och blå, samt svår att böja.
* Tappa bort nycklarna och hitta dem inte förrän tio minuter innan passet börjar.
Skynda allt du kan för att kanske eventuellt hinna i tid.
* Glöm medlemskortet hemma.
* Kom inflåsande i träningssalen en minut i prick, ursäkta dig och ta sämsta platsen, den enda som är kvar.
* Efter fem minuter, känn ett påträngande toalettbehov, som tvingar dig att avbryta för toabesök. Detta eftersom ett besök skulle varit omöjligt att klämma in före passets start.
* Kör hela passet med den blåa tån som gör sig ständigt påmind.
* Avsluta passet, samt glöm övertröjan kvar på anläggningen.
* Försök komma på hur man gör mellanrum mellan punkterna i blogginlägget på en Mac, utan framgång.
Samtliga tips är idag prövade av undertecknad, och tillsammans garanterar de att ge dig en rejäl hålla-modet-uppe-omgång.

Morotskakinspirerad smoothie

Inför träningen laddade jag med en smoothie med smak av morotskaka. Inte illa alls!
Till det tog jag en citron- mandel- ingefärsboll. Gott!




Morotskakesmoothie
1 kokad morot (skär i slantar och koka ett par minuter)
1-1 1/2 frusen banan (absolut godast om den är frusen, men inte nödvändigt)
Knappt 1 tsk kanel
1/2 tsk vaniljsocker
lite riven ingefära/torkad ingefära i påse
1 1/2 dl mjölk
Koka upp moroten som är skuren i slantar, ett par minuter.
Skölj så de blir kalla.
Dela den frusna bananen i mindre bitar, och mixa.
Mixa ihop banan och morötter, tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Låt gärna stå i kylen ett tag, då blir det ännu godare!
Smarro säger jag!

Citron- ingefärs- och mandelbollar med aprikoser
2 dl sötmandel
1/2-1 msk citronsaft (i flaska eller direkt från citron)
Ev citronskal om du har hemma
12 blötlagda torkade aprikoser
Knappt 1 tsk malen ingefära
1-2 msk vatten
Mixa nötterna till ett mjöl (behöver inte vara superfint)
Dela/mixa aprikoserna.
Blanda ihop alla ingredienserna till en smet.
Rulla till bollar, rulla ev i kokos.
Dessa kan man såklart exprimentera och testa med vad man känner. Jag blandade i lite qinoaflingor för proteinets skull, och lite torkade gojibär, bara för att det är gott. Dessutom blandade jag hasselnötter och mandel.
Smaka och se!

Utkast: Juli 8, 2012


Världsgod müsli

För ett par år sen började jag göra min egen granola. Gott som godis!

Här nere hos pappa i Malmö hittade jag receptet på insidan av skåpsluckan, där recept på återkommande klassiker sitter. Jag fick äran att sätta upp receptet där när jag var här sist. Då förstår ni att det är bra grejer.

Pass opp!


Bästa müslireceptet hittills.

Brukar också variera med att efter rostningen lägga till russin/klippta aprikoser/pumpafrön/physsiliumfrön/klippta katrinplommon/kokosflingor... Att pudra över lite kardemumma är inte heller fel.
Vad man är sugen på helt enkelt!


Pastagratäng med spenat och keso

Spenderar några dagar nere i Malmö hos pappa och Camilla.
Väldigt välbehövligt och mysigt!
Igårkväll lagade vi pastagratäng och spelade Upwords.


Pastapeppad pappa.


Machésallad, äpple, valnötter, solrosfrön och mängder med egenodlad
basilika.

Och receptet hittar ni här.
(Receptet kan varieras. Vi la till svarta bönor och en gullök, samt ökade mängden muskot.
Kan även tänka mig att lite broccoli hade vart fint för tuggmotståndet,
och kanske lite fetaost, bara för det är så himla gott).


Chokladkaka med bönor (say what!?)

Idag prövade jag något jag inte gjort innan. Inte ens i närheten.
Exprimentet stavas chokladkaka med svarta bönor.
Och Herre min get vad god den blev!
Jag vill nästan tvinga varenda kotte jag känner att prova den. Och nej, man känner inte smaken av bönor.

Den är som en mastig chokladkaka, med en toutch av brownie och mörk choklad.
Enda skillnaden är att den är en nyttigare variant.

Eftersom den är väldigt lite sötad, så kan man söta med mer honung om man vill ha en sötare variant.
Jag föredrar att istället addera sötman vid sidan om i form av frukt och bär, samt honung på yoghurten.
Då kan man äta kakan som mellis. 


Chokladkaka toppad med jordgubbar, banan, valnötter och citronmeliss.
Serverad med turkisk yoghurt ringlad med honung.

Och så receptet:

125 g svarta bönor på burk (en halv förpackning alltså)
1-2 bananer (beroende på önskad sötma)
1 msk smält smör eller kokosolja
2 tsk kaffepulver
1 dl kakao
2 äggvitor
1/2 dl mandelmjöl (eller grovt mjöl, typ rågsikt)
1-2 tsk vaniljpulver
1 krm salt
Smör och mandelmjöl eller kokosflingor att bröa formen med

1. Skölj bönorna riktigt noga (du vill inte att kakan ska smaka som spadet). Mixa med bananen.
2. Smält smör/olja och blanda med kaffepulver
3. Rör ihop bönmoset och kaffesmöret med resten av alla ingredienser.
4. Smöra en form, ca 15 cm i diameter. "Bröa" med mandelmjöl eller kokosflingor. Häll i smeten.
5. Grädda i ugnen på 175 i 15 min. (ytterligare liten stund om du som jag glömmer äggen...)
När klockan ringer, stänger du av ugnen men låter kakan stå kvar i eftervärmen en stund.

Servera med kesella, frukt och bär, alternativt glass eller grädde.


Godmorgon världen

Jahopp. Efter svårighet att somna igårkväll, och med morgonsol flödande genom värdelösa persienner, säger jag efter drygt tre timmars sömn godmorgon, och kickar igång onsdagen med en promenad.


En vegeterian är i stan

En av mina favorithushållssysslor är att handla.
Gärna storhandla.
Mycket och längre. Ju längre lista, desto bättre.

Och när en vegeterian är i farten så syns det i fruktfatet.


Kusinvitamin hälsar på.


Ugnsbakad chokladgröt

Efter att frågan om en matblogg har kommit upp ett par gånger från olika håll, så tänkte jag ge mig på ett försök.
Dock kommer det kanske inte bli så frekvent, utan mest när jag ätit något alldeles fantastiskt gott. (Vilket händer mer och mer ofta sedan hemkomsten från Kenya. Har ju saknat mat så mycket!)

Först ut är recept på ugnsbakad chokladgröt.
Må låta konstigt, men ack så gott. För en chokladälskare är detta ett måste!



Och här är receptet:

1 äggvita (valfritt, men blir lite lösare konsistens)
1 dl havregryn
1 msk kokosflingor
2 msk kaffe (valfritt)
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 msk mjölk
Honung (typ 1-2 msk, beror på hur söt man vill ha)

Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop alla torra ingredienser.
Tillsätt resten, söta med honung efter smak.
Häll i portionsform och grädda 15-20 minuter.

Jag serverade med kesella, banan, torkade gojibär och citronmeliss.
Ny favorit!


RSS 2.0